Vigtige begreber i målmandsspillet

Ishockeyspillet er i konstant udvikling, hvor fart, teknik og individuelle færdigheder er i fokus. Der er mange skud på mål i kampene, og forventningen til målmanden er, at minimum 90% af skuddene bliver reddet. Forventninger til målmanden er med til at stille store krav til, at målmændene skal kunne mestre alle momenter i målmandsspillet. Derfor skal målmandens tekniske træning være en del af dagligdagen i klubben.

For at en målmand skal opnå landsholdsklasse, kræver det

  • At kunne læse spillet
  • Have kontrollerede bevægelser
  • Være en dygtig skøjteløber
  • Være i balance og udføre velovervejede redninger
  • At kunne bevæge sig smidigt fra den stående grundstilling til de øvrige stillinger

For at give målmændene de bedst mulige forudsætninger for en stadig udvikling bør der afsættes tid til målmandstræning ved alle træningspas.

Målmændene skal også have tid til at gøre sig klar mellem skuddene ved afslutningsøvelser. Det

gør, at målmanden får mulighed for at spille enhver situation med fokus på sin placering, timing samt at spille eventuelle returpucke færdigt.

Basal målmandsteknik

Tracking af pucken

Tracking betyder, at målmanden skal følge pucken med sine øjne. Ved afslutninger på mål skal målmanden nøjsomt fuldføre en tracking af pucken. Fra afslutningens start og hele vejen til redning, hvis der bliver en retur – hele vejen ud igen, Dette giver målmanden god kontrol over redningen og puckens bane. Ved korrekt udførelse vil kroppen naturligt følge med i returspillet.

Tracking af spillet og modstandere

Tracking er en taktisk udførelse, som giver målmanden information om spillets udfald. Gennem tracking kan målmanden forudse og forberede forskellige scenarier. Tracking udføres også, når modstanderen ikke har en skudmulighed. Dette giver også målmanden en mulighed for at kunne kommunikere med sit forsvar om eventuelle trusler eller mangler i forsvarsspillet.

Vinkler

For at have bedst mulig indgang i et redningsmoment kræves en god vinkel til skytten. Dette trænes ved at starte et redningsmoment inde på mållinjen i midten af målet. Når en centralplacering er opnået, glider målmanden ud til toppen af målfeltet og gør sig klar til afslutningen. Målmanden skal have midten af brystet mod modstanderens blad/puck. På denne måde ender målmanden vinkelret i afslutningsmomentet. Modstanderen flytter sig ofte i sideled for at åbne en side af målet. Målmanden forflytter sig bedst med shuffle ved korte forflytninger og T-push ved længere forflytninger. Det kunne for eksempel være pasninger over centrallinjen. Den korrekte udførelse af T-push og shuffle kan ses på Youtube-kanalen. Afstanden til målet og skytten skal også tilpasses. Målmandens evne til at kunne bevæge sig samt farten i spillet afgør, hvor langt ude/inde man bør stå for at opnå den optimale position.

Hælen placeret på toppen af målfeltet er for de fleste målmænd et godt referencepunkt.